Majoritatea utilizatorilor de PC, numesc un software malițios ”virus”. Această clasificare, a tuturor programelor malițioase în viruși nu este corectă deoarece viermii, troienii și virușii sunt chestii diferite, se comportă fiecare în felul său.
Software-ul malițios se referă în general la malware. Dacă vreți să folosiți un termen pentru toate programele ”rele”, malware este cel potrivit. Vestea bună e că programul tău de antivirus nu ține cont de denumirea fiecăruia și el se ocupă de ștergerea virușilor, viermilor, troienilor și altor tipuri de malware.
Un virus infectează mai multe fișiere
Un virus pe calculator infectează mai multe fișiere, exact cum un virus biologic infectează mai multe celule ale corpului. Când execuți un virus, deschizând un fișier deja infectat, virusul infectează automat și alte fișiere din sistemul tău. De obicei, se ”prind” de fișierele .exe din calculator pentru a rula de fiecare dată când se rulează acel executabil.
Unele tipuri de viruși pot infecta și alte tipuri de fișiere , precum cele de comenzi macro în Word și Excel. Virusul se răspândește când fișierul infectat este trimis pe alt calculator. Acest lucru se poate întâmpla în mai multe feluri, și anume: prin e-mail, prin intermediul stick-urilor, prin transmiterea pe Yahoo! Messenger, etc.
În unele cazuri, virușii ar putea înlocui anumite fișiere dintr-un program în totalitate cu ei, în loc să se doar ”prindă” de acel fișier. Ar putea șterge fișiere pentru a-și anunța prezența. De asemenea, pot consuma memorie RAM și cauza crash-uri alre sismului.
Viermii se multiplică
Un vierme (sau worm) este un program standalone ce nu are nevoie de intervenția utilizatorului pentru răspândire. El nu infectează fișiere existente ci răspândește copii de ale lui.
Unii viermi, se multiplică prin mail-uri. Se trimit singuri la toate adresele de e-amil din adress book-ul de pe calculator. Unii dintre cei mai periculoși exploatează vulnerabilități în serviciul de rețea. În loc de trimiterea de fișiere prin mail, ei ”călătoresc” prin rețea și infectează sistemele ce nu sunt protejate cu un firewall.
Viermii ce se multiplică prin rețea pot genera un trafic imens, încetinind astfel rețeaua. Odată ce virmele este în sitemul tău, poate produce acțiuni mașițioase ca și un virus.
Troienii stau și așteaptă
Troienii sunt numiți după mitologicul cal troian. Pentru a cuceri cetatea Troia, grecii au construit un cal din lemn și l-au prezentat locuitorilor din Troia ca pe un dar. Cetățenii au acceptat calul în cetatea lor. Mai târziu în acea noapte, soldații greci au ieșit din cal, au deschis poarta cetăți și… vă puteți imagina ce s-a întâmplat mai departe.
Un troian este este același lucru. Pretind că sunt software folositor, un anumit software sau un crack, în timp ce deschid o ”ușa din spate” a sistemului tău. Apoi, programatorii troianului folosesc ușa din spate pentru a intra în sistmeul tău și a face orice vor ei cu computer-ul tău.
Aceștia nu se răspândesc în orice fel, ci trebuie executați manual de către utilizator.
Alte amenințări
Spyware – aceștia te spionează. Practic, aceștia includ totul de la keylogger-e, programe ce urmăresc fiecare apăsare de tastă pentru a fura informațiile cărților de credit sau parola pentru online banking, până la monitorizarea a ce descărcați și accesați de pe internet. Spyware-ul este creat în general pentru a aduce bani creatorilor săi. Unele programe antivirus nu sunt și anti spyware și nu le detectează, însă Windows Defender detectează.
Scareware – este de asemenea cunoscut ca și crimeware și apare adesea ca o alertă falsă a antivirusului pe o pagină web. Dacă vă încredeți în alertă și descărcați antivirusul, vă va informa că aveți viruși în sistem. Acesta cere numărul cardului de credit, cerându-ți să plătești pentru a îți devirusa sistemul.
Ransomware – este un software rău intenționat care, după ce se instalează pe dispozitivul victimei (calculator, smartphone), criptează datele victimei ținându-le „ostatice” sau șantajează victima, pe care o amenință că îi va publica datele dacă aceasta nu plătește o „răscumpărare” (în engleză ransom). De cele mai multe ori, ransomware-ul păcălește victima, spunându-i că s-a găsit activitate ilegală pe dispozitiv și că trebuie să plătească o sumă de bani.
Mai multe despre Ransomware într-un articol separat, deoarece este extrem de popular în zilele noastre și își merită câteva sute de cuvinte doar pentru el.
Folosesc Bitdefender, mi se pare cea mai ok variantă antivirus și de curând are foarte multe funcții interesante.