Top 5 amenințări pe internet și cum vă puteți proteja

12 Min

După ce într-un articol anterior v-am explicat care este diferența dintre un vierme, un troian și un virus, acum vreau să vă prezint topul celor mai folosite ”crime cibernetice” și să să explic cum să vă vă protejați de ele.

Internetul este un loc grozav pentru a lucra în echipă, pentru a socializa sau pentru a face lumea mai bună, însă desigur are și partea lui întunecată. Anual, miliarde de dolari sunt făcuți utilizând crime cibernetice, iar victimele sunt oameni simpli, ca mine, ca tine.

Este clar că ai vrea să eviți să ajungi o victimă și există câteva lucruri pe care le poți face pentru a te proteja. Să aruncăm o privire peste top 5 amenintari pe internet și să vedem cum vă puteți proteja.

1. Malware

Pentru că am mai vorbit despre malware, să începem cu asta. Fiind utilizator al calculatorului, ești vulnerabil la malware. După cum am precizat și în articolul despre viruși, malware-ul se referă la viruși, toieni, viermi și alte softuri care intră în calculatorul tău fără ca tu să știi. În trecut cei ce scriau malware-ii, o făceau pentru amuzament și vroiau să vadă cât de departe pot pătrunde în securitatea unui calculator.

Astăzi, aceste softulețe sunt scrise în general în scopuri neortodoxe, ceea cel îl pune în top 5 amenintari pe internet. In unele cazuri, malware-ul va pretinde ca este un software legitim și îți va cere bani pentru a-l putea șterge. Niciodată, dar niciodată să nu plătiți ceva ce nu vă aduceți aminte că aţi fi cumpărat. Totuși, nu toți malwareii încearcă să producă bani pe spatele tau, în mod direct. Multe dintre ele îți infectează calculatorul pentru pentru a profita de el, de resursele lui mai exact. Hackerii Black-Hat ar putea iniția un atac asupra unei instituții, folosit o rețea de mașini compromise. Această rețea este numită și botnet și este partea principală din majoritatea atacurilor cibernetice.

Oricare ar fi utilitatea malware-ului pentru creator, pentru tine este doar un lucru rău, creat să îți folosească resursele calculatorului fără ca tu să știi, așa că cel mai bine este să ai un softare Anti Malware instalat. Dacă folosești Windows, îți recomand cu căldura MalwareBytes Anti-Malware ca soluție de ștergere a malware-ilor și desigur de prevenire a infectării.

La fel de imporant ca și un software, este atenția. Nu descărca programe de pe orice site apuci, mai ales dacă nu inspiră încredere, indiferent ce sistemul de operare pe care îl ai. De asemenea este indicat să eviți piratarea, deoarece pe lângă faptul că economisești câțiva bani, există riscul ca acel joc sau program descărcat de tine să aibă după el și un malware.

Ce spune Wikipedia despte Malware : Software-ul rău intenționat (numit adesea malware, cuvânt englez pronunțat /ˈmælwɛər/, construit din sintagma malicious software*, „software răuvoitor”) este un tip de software proiectat intenționat pentru deteriorarea unui computer sau infiltrarea în el, sau/și deteriorarea ori infiltrarea în întregi rețele de computere, fără consimțământul proprietarului respectiv. Noțiunea se utilizează generalizat de către informaticieni pentru a desemna orice formă ostilă, intruzivă sau supărătoare de software sau cod de program.*

2.Furtul de identitate

Furtul de identititate se situeaza cu ușurință în top 5 amenintari pe internet. Doar în America, există 9 milioane de victime ale furtului de identitate în fiecare an. Conceptul este simplu: cineva obține acces la datele tale personale și le folosește în beneficiul său. Acest lucru poate varia de la un hacker care îți fură contul de internet banking, până la cineva care îți află datele din buletin și pretinde a fi tu. Acești oameni pot face mulți bani pe urma ta, după care tu rămâi cu ochii-n soare.

Nu te conecta la contul tău de internet banking de pe un calculator public, sau de pe calculatorul tău atunci când ești conectat la o rețea wireless publică, în care știi că nu poți avea 100% încredere. Același lucru se aplică pentru folosirea cardului de credit la o plată online sau utilizarea contului de PayPal pentru a plăti.

Cel mai important lucru este să nu împărtășești nimănui informațiile personale cum ar fi contul de la internet banking, alte nume de utilizatori sau parole, CNP-ul și alte date de care cineva s-ar putea folosi că să se dea drept…tu. Desigur, dacă unele lucruri trebuie date numaidecât și mai ales online, nu le trimiteți pe clienți de messenger sau e-mail ce nu sunt criptate.

Când intrii în contul tău de internet banking, asigură-te că ai o conexiune securizată verificând adresa url, care trebuie să înceapă cu https în loc de http.

Niciodată să nu folosești cardul tău pe un site în care nu ai încredere 100%. Sau folosește cardul virtual.. de la Revolut sau alt serviciu.

Dacă vreodată primești vreun e-mail de la bancă, eBay, PayPal sau alt serviciu pe care (nu) îl folosești, cerându-ți să îți actualizezi informațiile personale sau de plată, ignoră-l. Aceasta este o metodă bine cunoscută (phising) folosită de către persoane rău întețioante pentru a fura date persoanle, profitând de naivitatea și neatenția utilizatorului.

Și încă ceva: Microsoft, Google, Țestoasele Ninja, Ben 10 sau altă companie/alt personaj, nu îți va da un premiu de 10 milioane de dolari peste noapte. Niciodată. Pe bune. Never ever.

3. Cyberstalking

În zilele noastre avem o groază de informații despre noi online: pe facebook, twitter, sau mai știu eu ce minuni de site-uri. Astfel de informații te pot face vulnerabil la cyberstalking, un termen folosit pentru urmărire, sau chiar supraveghere online de către un străin. Exact cum cineva te urmărește pe stradă ca să te atace ulterior, numai că online.

Cyberstalking-ul se poate referi la utilizarea internetului pentru hărțuirea altei persoane. Acesta poate fi de natură sexuală, sau alte motivații violente, precum mânie, etc.

Un sfat bun pentu evitarea cyberstalker-ilor:

Atunci când ești online, scrie doar lucruri pe care i le-ai spune unei persoane față în față. Gandește-te cum ceea ce spui poate fi interpretat fără contextul în care persoana respectivă îți vede limbajul corpului și aude intonația vocii.

Totuși, pe langă asta, cei care te urmăresc (stalkerii) pe facebook sau pe alte rețele de socializare, îți pot vedea activitățile zilnice, unde mergi, când mergi, cu cine mergi, profitând astfel de ocazie ca să îți spargă casa, spre exemplu. Mai sunt și groază de obsedați ce urmăresc fete pe facebook aparent fără niciun motiv, stresându-le cu mesaje și amenințări. Acestea câteodată pot fi rezolvate cu poliția sau… mai simplu: fetele nu își pun poze pe trei sferturi goale, nu mai dau accept la cererile de prietenie de la necunoscuți și gata.

4. Pornografia infantilă

Este tragic, dar internetul este deseori folosit pentru exploatarea minorilor. Ceea ce este și mai urât, este că unii oameni fac bani din asta. Nu știu ce-ar putea avea în cap…

Totuși, este extrem de improbabil ca proprirul tău copil să pățească ceva în această privință, merită să previi aceste situații. Site-ul Anti-Child-Porn, asacp.org recomandă următoarele strategii:

  1. Instalează și utilizează softuri de control parental pe calculatorul copilului
  2. Vezi ce site-uri vizitează cel mai des copilul tău și monitorizează-i activitatea online
  3. Vorbește cu copilul tău despre aceste lucruri și fă-l să înțeleagă la ce riscuri este expus atunci când navighează online.

Am vrut să punctez și acest subiect deoarece văd tot mai multi copii pe facebook (ziua Izabelei, sună cunoscut?), care își fac câte 10 conturi, postează numere de telefon și alte informații, caută jocuri și intra pe cele mai dubioase site-uri cu cele mai dubioase reclame, părinții fiind nevoiți să mă sune pentru că „nu le mai merge bine calculatorul, s-a intamplat ceva” și multe alte chestii de care cred că sunteți și voi conștienți. Aa, da: și încă un motiv – eram într-o zi în troleu, iar niște copii de maxim 12-13 ani, cu smartphone-urile în mână iși arătau unui altuia ceva chestii despre poziții sexuale.

5. Spam-ul

Acest subiect nu cred că mai are nevoie de introducere. Aceste email-uri enervante nu sunt doar iritante, ci sunt o adevărată afacere, cei care le trmit reusind sa faca bani frumos pe spatele celor care deschid e-mail-urile si chiar cred ce scrie acolo.

Deși spam-ul este interzis în destul de multe țări, totuși se răspândește. Cum? În mare parte utilizând acele rețele botnet despre care am vorbit mai sus, la Malware. Deci, un pas pe care ai putea să-l faci ca să participi la oprirea spam-ului este să îți ții calculatorul neinfectat cu malware.

Dacă nu vrei să ai email-uri spam în inbox, cea mai ușoară metodă este să treci pe Gmail. Serviciul de mail al celor de la Google au printre cele mai bune filtre anti spam existente, fiind de asemenea singurul serviciu pe care și eu îl folosesc. Mai știi alt serviciu de e-mail care are filtre bune anti spam? Spune-ne în comentarii!

Aceste mesaje spam trebuie evitate. În ele nu veți găsi decât publicitate, informații false, dar și viruși, metode de phising pentru furtul identitații. Deci, dacă găsiți un email dubios în inbox, de la un newsletter pentru care nu v-ați abonat, nu îl deschideți. Mai ales dacă are atașamente, .exe!

Concluzie

Internetul nu este un loc unde nu există crime (cibernetice, desigur), dar totuși e locul unde găsești foarte multe informații și un mijloc foarte bun de comunicare. După cum am subliniat și în articol, există destul de multe precauții ca să te protejezi de raufăcătorii de pe internet.

Așadar, cu puțină precauție și atenție poți folosi internetul fără grijă! Spor la navigat!

Distribuie articolul
3 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *