Probabil că ai citit despre VPN-uri, ai văzut reclame sau ți-a recomandat un prieten să folosești. Ai idee ce înseamnă, ce servicii sunt pe piață dar nu îți e chiar clar, așa că hai să clarificăm. Începem totuși cu un TL;DR, pentru cei care nu vor sa-și piarda timpul citind acest articol care presimt ca o să se lungească destul de mult.
TL;DR
Ai nevoie de un VPN stabil, ieftin și anonim? Mergi pe Mullvad! Vrei un VPN bun pentru Netflix sau alte servicii de streaming? Mergi cu OVPN. Te invit să citești totuși și ultima parte a articolului măcar, să-ți dai seama dacă ai nevoie cu adevărat de un VPN și care sunt concluziile mai pe larg.
Ce este VPN?
Mai toate definițiile pe care le găsim online despre o rețea privată virtuală (din engleză: virtual private network, prescurtat VPN) vor suna ceva de genul: un serviciu care îți protejează activitatea pe internet. Da, poate fi adevarat și acest lucru, dar nu tot timpul.
În linii mari, folosing un VPN tu te conectezi în mod securizat la o rețea care se află la distanță. Poți folsi un VPN a te conecta la rețeaua de la serviciu atunci când lucrezi de acasă, să ai acces la tot ce aveai la birou, sau poți folosi un VPN să te conectezi la o rețea a unui provider de servicii de VPN care îți promite anonimitatea pe internet / deblocarea anumitor servicii blocate la tine în țară sau rețea.
Cert este faptul că folosind un VPN, providerul tău de internet (ex. Digi, Orange, etc.) nu poate vedea site-urile pe care le vizitezi tu, dar asta nu însemană că ești protejat și poți face ce vrei tu. Hai să vedem și de ce?
Care este cel mai bun VPN?
În momentul de față este foarte greu să alegi VPN-ul potrivit pentru tine din cauza sumedeniilor de articole de pe internet care fie sunt articole plătite de un anumit serviciu de VPN pentru a-l pune pe locul 1, sau articole în care publicația pune link-uri de afiliat și pune pe locul 1 cel care plătește mai bine.
Sunt mai multe criterii pe care trebuie să le luăm în considerare atunci când alegem un serviciu de VPN.
Criterii
1. Credibilitate și reputație
Menționam mai sus de faptul că deși providerul tău de internet nu poate vedea ce site-uri ai vizitat, asta nu înseamnă că ești complet protejat. De ce? Pentru ca deși unele lucruri sunt ascunse, unele nu sunt.
Spre exemplu, Digi poate vedea faptul că tu folosești un VPN, adresa de IP pe care VPN-ul ți-a alocat-o dar și portul. Dacă serviciu de VPN pe care l-ai folosit nu este credibil sau are o reputație proastă, se poate ajunge la tine pornind de la VPN, cum umblă vorba pe internet că s-a întâmplat deja cu un utilizator CyberGhost.
2. Protocolul Wireguard
În internet, un protocol este de fapt un set de reguli care guvernează comunicarea și schimbul de date prin internet. Unele dintre cele mai comune protocolale folosite de se providerii de soluții VPN sunt OpenVPN sau IPSec.
Mai noi exista Wireguard, un protocol nou în care shimbul de date se face cu pana la 60% mai rapid, folosește criptografie de top și este scris în mai putin de 7000 de linii de cod. Dacă ne uităm comparativ la celelalte doua protocoale care au 400.000+ linii de cod, unde există șansa mai mare de eroare?
Ar fi ideal ca serviciul de VPN pe care il alegem sa suporte acest protocol. Pe lângă avantajele protocolului însăși, mai exista opțiunea să folosim aplicația Wireguard pentru conectare și să nu mai descărcăm și aplicația proprietară a providerului.
Eu de exemplu, am un server acasă pe care țin mai multe chestii iar când sunt remote mă conectez la rețeaua de acasă prin wireguard. Folosesc uneori și alt serviciu de VPN, la care mă pot conecta tot prin aceeași aplicație, să nu mai am un în plus.
3. Port forwarding
Acesta este un criteriu important dacă vreți să descărcați de pe torrent prin VPN. Știu că mulți folosesc VPN în alte țări pentru asta, iar dacă serviciul de VPN ales are port forwarding este un avantaj: te poți conecta la mai mulți seederi, de unde rezulta viteze mai bune de download/upload.
Am tot vorbit, dar care este cel mai bun VPN? Adaug mai jos o lista cu VPN-uri.
Mullvad
Mullvad este primul pe listă pentru că este cel pe care îl folosesc și îl recomand. Este un VPN pe care îl recomand celor care nu vor bătăi de cap.
Avantaje:
- 10+ ani fară scanluri sau leak-uri.
- Unul dintre puținele servicii care oferă port forwarding și nu țin loguri.
- Au fost pioneri în adoptarea WireGuard și au și donat pentru proiect.
- Acceptă bitcoin și mai mult de atât, au propriul nod în blockchain, verificând chiar ei plățile.
- Acceptă plata cash. Trimiți banii în plic.
- Transparență totală legată de servere și cele mai multe dețineute de ei și nu de third parties.
- Nu necesită nicio informație ca să îți creezi un cont, nici măcar email.
- Nu au program de afiliere și nu plătesc publicații ca să le facă reclamă
- Au promis că nu o să vândă niciodată unui clongomerat, spre deosebire de alți provideri majori de pe piață.
- Adblocker inclus – când folosești VPN-ul, scapi de reclame
- Cstă 5 euro pe lună indiferent de perioadă. Nu te constrâng să cumperi VPN pe 2-3 ani ca să ai un preț bun, ci îl oferă lună de lună.
Dezavantaje?
- Au la momentul acesta 877 de servere in doar 39 de țări. Dacă vrei să-l cumperi pentru a-ți face YouTube Premium pe Turcia, nu e o idee buna pentru că nu au servere acolo. Poți consulta aici lista de servere înainte să cumperi.
- Nu este o soluție pentru serviciile de streaming. Dacă vrei să-l folosești să te uiți la Netflix sau altele, nu este recomandat. Trebuie să te orientezi către altceva.
Concluzie
Mullvad este o soluție bună pentru un VPN fără bătăi de cap dacă vrei să-l folosești pentru anonimitate și torrent. Daca vrei streaming, ar trebui să te îndrepți spre alt serviu.
IVPN
IVPN este o altă alegere bună care bifează toate criteriile de mai sus. Este de mult timp pe piață și are o reputație bună.
Avantaje
- Data minime necesare la creare unui cont, nu ai nevoie nici măcar de email.
- Nu țin loguri și ofera port forwarding.
- Aplicațiile și site-ul sunt open source, deci poți să te uiți singur la cod să îți dai seama cât de sigure sunt (dacă te pricepi).
- Auditurile anuale externe confirmă promisiunile lor legate de securitate și privacy.
- Servere găzduire și menținute de ei
- Nu au program de afiliere și nu fac promovare plătita. La fel ca Mullvad, din acest motiv nu o să-i găsești în articole gen “top 10 best vpn in the world”.
Dezavantaje
- Listă limitată de țări, doar 39 la număr. Același lucru ca la Mullvad, nu ți-l lua pentru YouTube Premium pe Turcia, că n-au servere acolo.
- Nu l-am testat pentru Netflix dar tind să cred că nu este recomandat pentru serviciile de streaming.
Concluzie
La fel ca Mullvad, este un VPN la preț bun care se concentrează pe anonimitate mai mult decât pe deblocarea de conținut. Merită să-l cumperi dacă vrei ca ISP-ul tău să nu știe pe ce site-uri te învârți sau să descarci de pe torrent, dar nu și pentru Streaming.
OVPN
OVPN este o altă alegere de top, care marchează toate criteriile de mai sus. Suportă activ serviciile de streaming deci este potrivit pentru așa ceva.
Avantaje
- 100% din servere deținute de ei
- Suport activ pentru serviciile de streaming. Au servere dedicate pentru asta și funcționează bine. Știu sigur că funcționează cu Netflix, Hulu și HBO Max.
- Nu țin loguri, oferă port forwarding și
Dezavantaje
- Aplicațiile nu sunt încă open source, dar poți folosi clientul WireGuard pentru a te conecta.
- Servicii destul de scumpe și nu în foarte multe țări
Concluzie
Momentan cred că este singurul serviciu de VPN care are 100% din servere deținute de ei. Deși este mai scump decât Mullvad sau IVPN, este o alegere bună dacă îl vrei pentru Netflix.
ProtonVPN
Acesta este un VPN pe care probabil l-ați găsit și pe alte site-uri, în articole de genul “top 5 vpn” pe lângă Nord, Express și altele. Deși părerile sunt împărțite, este o alegere bună daca vrei ceva mai popular, care să suporte streaming și să aibă o listă foarte mare de țări, 66 la număr, în care au 1874 de servere.
Sunt din Elveția și folosesc asta în marketing-ul lor cât de mult posibil. Va trebui să dai ceva mai multe date atunci când îți faci contul și plătești spre deosebire de Mullvad de exemplu care nu îți cere nici măcar email.
Nu țin nici ei log-uri, sunt open source și suportă mai nou protocolul WireGuard.
Este soluția perfectă dacă te interesează să deblochezi anumite site-uri blocate în țara ta sau să-l folosești pentru Nextflix/Disney+/etc.
La ei va trebui să cumperi VPN pe 2 ani pentru a beneficia de prețul de 5 euro pe lună, însă ai și varianta gratuită, care vine evident cu limitările sale.
De ce nu altele?
Probabil că te întrebi de ce nu găsești în lista mea niciunul din VPN-urile pe care le găsești în restul articolelor?
Pentru că am făcut o selecție în funcție de criteriile mai sus și nu pe baza banilor primiți de la serviciu. Nu am inclus link-uri de afiliere… iar ca să raspund mai punctual la întrebare:
De ce nu NordVPN? – lipsa port forwarding, etică îndoielnică, nu sunt independeți
De ce nu Cyberghost? – lipsa port forwarding, reputație proastă, nu sunt independeți
De ce nu ExpressVPN? – lipsa port forwarding, lipsa Wireguard, nu sunt independeți
De ce nu SurfShark? – lipsa port forwarding, etică îndoielnică, nu sunt independeți
De ce nu ProtonVPN? – dacă nu ai nevoie de port forwarding, sunt de luat în considerare
Pe lângă cele menționate mai sus sunt multe altele. Nu pot să scriu despre ele pentru că nu le-am testat. Vreau să aduc în fața voastră chestii testate și nu chestii copiate de pe net pentru trafic.
Chiar ai nevoie de un VPN?
Ai ajuns la articolul acesta pentru că vrei un VPN și te interesează care este cel mai bun. Dar ai oare nevoie de un VPN cu adevărat? Hai să vedem.
De ce nu ai nevoie de un VPN?
Multe servicii de VPN se laudă că sunt 100% eficiente la următoarele lucruri dar sunt total inutile sau ineficiente:
- Obținerea anonimității totale pe internet
- Oprirea celor de la Facebook sau Google să colecteze date despre tine
- Oferirea unei securități sporite atunci când lucrezi de acasă
- Protejarea parolelor
- Ascunderea locației tale (GPS)
- Apărarea contra atacurilor cibernetice și furtului de identitate
Dacă te interesează un VPN pentru unul dintre lucrurile din lista de mai sus, nu-l cumpăra. Nu te ajută cu nimic, sunt doar chestii de marketing. Și aici intră partea de etică îndolielnică a unor provideri de VPN, care au un marketing agresiv și fals doar ca să te facă să cumperi.
De ce ai nevoie de un VPN?
După cum am tot scris mai sus, VPN-urile sunt totuși utile la ceva. Și sunt… foarte eficiente la următoarele:
- Criptarea traficului de internet, astfel încât cei de la Digi/Orange/Vodafone/etc nu pot să vadă ce faci tu online.
- Creșterea securității pe rețele WiFi publice, spre exemplu în aeroport/mall, prevenind atacurile de tip Man in The Middle.
- Mascarea adresei tale reale de IP pentru site-urile pe care le vizitezi.
- Deblocarea site-urilor din rețeaua sau țara în care te afli.
Concluzie
Folosirea unui VPN trebuie să facă parte dintr-o strategie generală de protejare a intimității tale online – dar asta doar în cazul ai încredere mai mare în furnizorul tău de servicii VPN decât în furnizorul tău de servicii de internet.
Din această cauză Mullvad este serviciul pe care îl recomand cu cea mai mare căldură. Raportul calitate/preț, reputația și calitatea serviciilor îl fac cel mai bun din branșă pentru așa ceva.
Dacă vrei totuși să-l folosești doar pentru servicii de streaming, va trebui să alegi altceva. Vezi în lista de mai sus opțiunile pe care le ai.