Dacă sunteți utilizatori de rețele sociale, sigur ați văzut în utlima vreme trendul acesta cu fotografii AI. Datorită faptului că trendul a luat o foarte mare amploare și este promovat de persoane publice, aplicația lensa AI a devenit aproape peste noapte numărul 1 în App Store în categoria de Foto și Video.
Toată lumea își generează fotografii cu aplicația, care trebuie să recunosc, nu arată rău deloc, însă ca de obicei, nimeni nu se gândește la datele personale. Încarci între 10 și 20 de selfie-uri, bifezi că ești de a cord cu termenii și condițiile, plătești și gata, te bucuri de poze și pe pui pe Instagram. Simplu, nu? Well, nu prea. Haideți să vedem de ce.
Cine deține Lensa AI?
Prisma Labs este compania care deține aplicația Lensa AI.
Prisma Labs was founded by a team of Russian developers led by Alexey Moiseenkov, who was working for the Russian internet company Mail.Ru when he got the idea for the Prism app.
The Telegraph
Conform The Telegraph, aplicația, deși este este administrată de compania Prisma Labs care este based in California, este fondată de o echipă de programatori din Federația Rusă, care la momentul respectiv lucrau pentru Mail.Ru. Nu vreau să insinuez nimic aici, nu am date concrete așa că mă opresc aici. Înțelegeți voi ce vreți din citatul de mai sus.
Cum funcționează?
După cum probabil știți deja, trebuie să încărcați în aplicație între 10 și 20 de selfie-uri cu voi, să acceptați toți termenii și condițiile lor, să plătiți, după care veți primi o lista cu, cred ca 50, de fotografii generate de inteligența artificială, care arată ca și cum ar fi denenate de un artist grafic. Dacă e prima data când auziți de asta, vedeți în tweet-ul de mai jos câteva exemple.
Din punct de vedere tehnic, foloseste modelul de deep-learning Stable Fusion, care este open source și despre care puteți citi mai multe aici. Găsești în readme chiar și cum să folosești tu asta, însă ai nevoie de câteva cunoștințe de bază în Python cel mai probabil.
De ce să avem grijă?
Să vorbim și despre partea mai puțin frumoasă. După ce ai încărcat fotografiile tale, cele digital generate de aplicație devin ale companiei. În termeni și condiții scrie așa:
Solely for the purposes of operating or improving Lensa, you grant us a perpetual, irrevocable, nonexclusive, royalty-free, worldwide, fully-paid, transferable, sub-licensable license to use, reproduce, modify, distribute, create derivative works of your User Content, without any additional compensation to you and always subject to your additional explicit consent for such use where required by applicable law and as stated in our Privacy Policy (the “Company License”).
Termeni și condiții, Lensa AI
Adică scrie mare și frumos: le dăm o licență perpetuă, irevocabilă, gratuită și transferabila spre oricine au ei chef. Adică pot să facă ce vor cu imaginile respective: modifica, distribui, vinde, etc.
Deși nu este vorba despre cele 10 – 20 de fotografii încărcate inițial de tine, ci despre imaignile generate, acestea au atât de multe detalii încât nu o sa fie mare diferență. Te poți trezi actor într-un film peste noapte dar tu nu o să primești nimc pentru că fața ta e acolo, cei de la Lensa o să primească.
Pe lângă asta, un astfel de algoritm de inteligență artificială nu are de unde să știe cum să genereze fețe perfecte din prima. El trebuie antrena constant pentru a-și îmbunătăți modul în care generează imaginile. Dezvolatorii stable fusion l-au antrenat, l-a mai antrenat și Lensa probabil dar îl mai antrenezi și tu cu pozele tale. Practic, contribui la îmunătățirea aplicației de fiecare dată când o folosești.
Și când te gândești că le-ai și dat bani ca să-ți facă alea 50 de poze stilizate…?
Ați mai mușcat-o o dată cu aplicația aia care te făcea bătrân, fată sau băiat.. care făcea fix același lucru. Ați mai mușcat-o și acum… dar vă temeți că vă spionează guvernul dacă vă dă buletine electronice?
Dar e la modă…
Știu, e la modă să-ți faci astfel de avatare generate de Lensa. Este aplicația numărul 1 în app store, dar nu tot timpul ce este la modă și popular este și bun. Eu aș zice să aveți grijă la tot ceea ce folosiți pe internet. Pierdeți 10 minute și răsfoiți niște termene și condiții, o politică de confidențialitate, măcar așa printre rânduri. Vedeți cu ce sunteți de acord, că vă treziți după… și e prea târziu.
La fel și pe rețelele de socializare… odată ce ai încărcat pozele pot fi publicate oriunde…
Cât despre aplicațiile de genul ăsta nu știu ce să zic , pentru mine sunt inutile.
Ai dreptate, insa daca cineva iti foloseste pozele fara dreptul tau, poti face ceva. Celor de la lensa practic le dai in scris ca le dai voie sa faca ce vor ei.
Numai eu nu mi-am făcut astfel de poze?