Salut! Eu sunt Florin și scriu pe 8blog.ro

Salut și bine ai venit! Hoinărind printre ale internetului, ai ajuns pe blogul meu și îți mulțumesc. Poate că te întrebi acum care e faza cu 8blog, de ce se cheama așa și cine este în spatele blogului. Ei bine, acest articol îți va răspunde la întrebări.

11 Min
Foto: Unsplash

După cum ai citit deja din titlu, eu sunt Florin. Mă bate de ceva timp gândul, însă astăzi, in 25 noiembrie 2022 am decis să intru din nou în lumea bloggerilor după o pauză destul de lungă. Tocmai ce am cumpărat domeniul și găzduirea și m-am apucat să redactez draftul pentru primul meu articol pe nou blog, adică acesta.

Mi-am început aventura prin ale internetului și a tehnologiei acum aproximativ 17 ani. Dar vă las mai jos câteva lucruri despre mine.

Puțină istorie

Undeva la începulul anului 2005, clasa a V-a. Mulți dintre vecinii de la blog apropiați de vârsta mea începeau sa aibă calculatoare și internet acasă. Spre sfârșitul anului școlar, vine și rândul meu: un calculator de la second hand și internet de la rețeaua aia nouă și cea mai tare din oraș. Vă puteți da seama și singuri cum mi-am petrecut vara, așa-i?

La început nu prea știam eu cu ce se mănâncă și îmi împărțeam timpul între plimbarile cu bicicleta și statul la calculator. Când mi-am dat seama puțin cu ce se mănâncă și cum functionază treaba, am început să petrec din ce în ce mai mult timp în fața monitorului cu tub catodic, care avea peste el un ecran de protecție cumpărat separat de părinții mei.

Counter Strike, Forum, HTML și CSS

Pe lângă jocurile vremii, eram foarte curios să aflu cum functionează toate lucrurile acestea. Nu știu dacă atunci erau așa multe resurse ca acum pe internet, sau nu știam eu să caut, dar cert este că îmi satisfăceam curiozitatea încercând să fac lucruri pe care le vedeam la băieții mai mari din cartier: site-uri pentru atestate la liceu, servere de jocuri in rețea și alte lucruri de genul acesta.

În felul acesta, prin ianuarie 2006, am început să învăț HTML și CSS și am făcut primul meu “site”, adică 5 pagini .html cu imagini, tabele și culori despre turnurile gemene, că era un subiect la modă atunci. Ce țin minte este că am copiat conținutul paginilor din niște reviste, nu copy paste de pe wikipedia.

Am continuat să învăț partea asta, cât puteam eu la vărsta respectivă și mi-a atras ochiul și Adobe Photoshop, pe care am învățat să-l folosesc urmărind tutoriale de pe forumuri. Cred că m-a fascinat partea de comunitate și de forum mai mult decât Photoshop-ul în sine, pentru că la jumatatea anului 2006 mi-am deschis primul forum, pe platforma grauita myforum.ro. Evident, era o combinație între toate forumurile pe care eu le frecventam și se discuta despre orice, dar mai ales chestii de grafică. Chiar acum mă uit pe forum și văd că sunt 479 de articole și 885 de utilizatori înregistrați. Not bad pentru un puști în școala generală.

Trebuie să menționez că pe lângă toate acestea, eram jucător înrăit de CS 1.6. Având timp liber destul de mult, un PC destul de performant m-am gândit să… îmi fac eu propriul server de CS 1.6 unde să intre lumea cunoscută să se joace liniștită.

O săptămână mai târziu, aveam un server de CS 1.6 cu 32 de locuri care era plin in fiecare seara, a fost un mare succes in cartier! Să nu uit, știți ce are orice server de CS care se respectă, nu? Un forum! Și uite așa a apărut cel de-al doilea forum al meu, dedicat serverului de Counter Strike pe care îl aveam. S-a adunat și acolo o comunitate frumoasa, s-au organizat competiții, tutoriale servere de CS și multe altele. A durat ceva timp, până când PC-ul ținut non stop în priză pentru serverul de Counter Strike consuma cam mult curent, haha.

Blogging, web design și sys admin wanna be

Următorii câțiva ani, până prin liceu au continuat așa: gaming și creare de site-uri din care eu să învăț, ajungând ușor ușor la PHP, diferite CMS-uri gen e107, jooma și WordPress. Vă dați seama că odata cu descoperirea wordpress am descoperit și blogging-ul. Așa că am fost în vizită cu blog-uri pe la blogger, wordpress.com dar și domenii și gazduiri propii câțiva ani buni. Am scris prin diverse locuri până la finalul liceului.

În liceu am descoperit o noua pasiune, dupa ce mi s-a stricat calculatorul: instalarea de sisteme de operare, configurarea de sisteme, asamblarea de calculatoare, rețelistică, etc. Nu știu cum s-o zic sa nu sune arogant, dar da, eram cel mai bun din liceu la Informatică dar și la TIC (aka. Tehnologia Informației). Eram persoana de go to pentru orice tehnic în școală, într-o perioadă chiar jucându-mă de-a sysadmin-ul când liceul a rămas fără om, timp de vreo 6 luni. Am facut multe care mi-au trecut prin cap: Debian pe niște calculatoare mai vechi unde am făcut un SMB share, un kowledge base bazat pe wordpress intern, etc.

Cu toate aceste cunoștințe acumulate, am mers in fiecare an de liceu la faze naționale la olimpiade și concursuri de informatică. M-a ajutat mult faptul ca profesorii erau mai îngăduitori cu mine la orice materie, având astfel timp să mă concentrez pe ceea ce-mi plăcea. Să nu mai zic că toate aceste premii mi-au adus intrarea la facultatea pe care mi-am dorit-o cu media 10, dar povesim mai încolo despre asta.

Cu toate astea întâmplându-se în viața mea aveam totuși timp să și lucrez. Am lucrat 3 ani din 4 la o agenție locală care făcea optimizare SEO prin advertoriale. Unii clineți aveau site-uri atât de varză încât nu avea rost să le optimizezi, iar aici intram eu în joc: reparam sau refăceam site-urile, în funcție de înțelegerea agenției cu clientul. Petreceam maxim 10-15 ore pe săptămână pe asta iar banii de aici, pe lângă cei care ieșeau din blog (advertoriale și affiliate marketing) mi-au permis să nu cer bani de la părinți pe toată perioada, plus prima jumătate de an de facultate.

Am terminat liceul cu o medie puțin peste 9, că nu îmi plăcea să învăț la toate și am ajuns în Cluj-Napoca la facultate.

Facultate, job și întoarcerea la blogging

Evident, am renunțat la job-ul pe care îl aveam acasă, în liceu și m-am mutat la Cluj-Napoca. N-am renunțat pentru că nu puteam face de la distanță ceea ce făceam, însă am vrut să mă cocentrez pe ceea ce credeam că o sa-mi placă.

Am fost la admitere la facultatea de Electronică și Telecomunicații, în gândul meu una care se potrivește mănușă cu pasiunea mea cea mai mare: hardware, sys-admin stuff, rețelistică, programare de microcontrollere, etc. Am intrat cu nota 10, primul pe lista la secțiunea de olimpici, totul bine și frumos.

În timpul facultății trebuie să recunosc: mi-am dat seama că nu e deloc ceea ce m-am așteptat eu și am regretat decizia făcută. Dar dacă tot ne-am băgat în asta, hai să ieșim. Luăm diploma și după învăț eu ce vreau, singur.

La finalul anului I am prins un internship pe partea de QA la o multinațională foarte mare din Cluj-Napoca, unde am ramas pentru următorii 7 ani trecând de la QA la Test Automation și de la Test Automation la Python Developer.

Acum lucrez full time python developer, dar vreau să mă întorc și la pasiunile mele pe care le-am neglijat foarte mult timp. Facultatea grea, combinată cu job-ul nu m-au lăsat să îmi urmăresc pasiunile pe care le-am avut din totdeauna.

Uitându-mă în sus văd foarte mult text poate neinteresant pentru unii, însă este poveste mea despre cum am ieșit din lumea asta și cum vreau să reintru. Așa ca voi continua:

Plănuiesc să scriu constant pe acest blog despre topic-uri care mă interesează și despre ce găsesc că ar fi util și pentru alții. Promit că n-o să vă plictisesc.

Sper ca în viitorul apropiat să-mi deschid și o agenție de web design și să fiu propriul meu șef. Am realizat ca job-ul 9-5 nu mă ajută să-mi îndeplinesc visele, deși îmi place mult ceea ce fac.

De ce 8blog?

Nu există un motiv bine definit. Acum mulți ani am citit un articol cum un tip își denumea anumite lucruri 8<stuff> pentru ca 8 era simbolul infinitului doar ca.. pe verticală. Așa mi-a venit și mie ideea cu 8blog, un fel de infinite blog. Sper ca simbolul acesta să-mi țină blogul cel putin… câțiva ani buni dacă nu la infinit.

TL;DR

Sunt Florin și am fost în lumea bloggerilor acum mult timp, după care am făcut o pauză lungă, de vreo 8-9 ani. Acum plănuiesc să revin, cu stil.

O sa scriu pe blog despre tehnologie, programare, tutoriale și chestii utile pentru tine. Promit că n-o să te plictisesc.

Mulțumesc

Daca ai citit pana aici, iti multumesc si te mai astept pe 8blog.ro.

PS. Dacă aveți blog-uri pe care le recomandați, vă rog să le lăsați aici. Momentan citesc pe Adrian Bolocan și Marius Cucu, oameni pe care îi citeam și înainte să mă las eu.

Distribuie articolul
6 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *