După ce Austira ne-a ajutat să nu intrăm în Schengen, văd multe discuții pe internet în care lumea caută să își mute banii la o bancă care nu are acționariat Austriac. Analizând puțin situația, mi-am dat seamă că eu am conturile principale fix la cele două bănci austriece din țară, așa că m-am gândit că poate ar fi bine să renunț cel puțin la unul. Așa că am vrut să aflu care bancă este cea mai bună pentru mine.
Așa că am început să fac puțină cercetare.
Care este cea mai bună bancă?
Nu știu dacă băncile sunt neapărat bune în general. Au niște profituri uriale, niște dobânzi nesimțite și te texează la orice cu prima ocazie, dar totuși nu putem exista fără sistemul bancar așa că trebuie să alegem și noi pe cineva cu care, vorba aia, ‘să facem banking’.
Putem vedea mai jos, în topul băncilor după valoarea activelor, un grafic făcut de cei de la banking news care sunt cele mai mari bănci din anul 2022.
Haideți să le luăm în ordinea de mai sus. Atenție! Ordinea nu reprezintă faptul că o bancă este mai mult sau mai puțin bună! Sunt în ordinea din graficul de mai sus!
1. Banca Transilvania
Este prima in top, cu active in valoare de 135 de miliarde de lei. Nici nu mă miră la câte bănci au cumpărat și cât de tare s-au extins.
Am avut cont aici foarte mult timp. Mi-am făcut primul cont bancar la ei la 16 ani, pentru că voiam să plătesc ceva prin PayPal, iar din cercetările mele de acum 12 ani a rezultat faptul că era cel mai ușor să integrezi cardul BT cu PayPal la acea vreme.
Între timp am deschis la ei și un cont pe persoană juridică, dar acum 2 ani de zile am decis să închid și contul personal și cel pe firma la ei pentru că aveam comision de 5 lei la încasare la ambele conturi, plus 35 de lei pe lună cost de administrare pe cel pe firmă. Enorm de mult. Mai ales că la oferta de la OTP pe care am prins-o de Black Friday am costuri zero pe viață pe persoană juridică.
Între timp am văzut că au băgat niște abonamente și astfel poți să ai zero costuri pe persoană fizică dacă încasezi mai mult de 300 de lei pe lună în cont.
Ce faciliăți ai? Ai un cont în bancă și un card pe care îl poți folosi dar și o rețea foarte extinsă de bancomate, la care mai tot timpul sunt minim 3 persoane la rând. Nu văd totuși să scrie dacă e gratis sau nu retragerea de la alte bancomante… non BT.
Abonamentul Salut este de luat în calcul la ei. Mai ales că din ce am citit, acum și aplciațiile de mobile banking sunt mai bune decât acum câțiva ani.
2. BCR
Sau BCR S. Mult timp nu am știut că este a austriecilor. Prescurtarea venind de la Banca Comercială Română, m-am gândit implicit să e românească. Am un cont la ei, făcut acum 4-5 luni, George cu un card Visa Platinum de care sunt foarte mulțumit. Îmi place că am acces la business lounge în aeroport, de aia l-am și făcut în principal.
Aplicația George se mișcă bine, transferurile de bani se fac ușor, n-am avut niciodată probleme.
Nu am comisioane și-l folosesc în principiu ca și card de backup. Mi s-a întâmplat să nu meargă cel principal uneori iar pe Revolut să n-am destui bani, așa că acum îl împart în două: jumătate de salariu la George, jumătate la Raiffaisen. Dar ajungem și acolo.
Încă mă gândesc dacă să renunț la ei sau nu.
3. BRD
Are mama mea cont la BRD de când mă știu eu, dar pe persoană juridică. Eu o știam drept Banca Română de Dezvoltare de când eram mic, dar este deținută de Societe Generale, din Franța în propoție mai mare de 50%.
Știu doar că este pe persoană juridică comision per încasare și taxă de administrare lunară iar pentru persoane fizice văd că au și pachete fără comisioane. Se pare că poți să-ți deschizi un cont și online, fără să mai mergi până la bancă.
De luat în considerare, deși în online în zilele astea nu e pe departe la fel de recomandată ca BT, ING, Unicredit și Libra.
4. Raiffaisen Bank
Aici am eu contul principal și în principiu sunt mulțumit. Am fost nevoie să-mi fac un cont aici când am intrat la facultate pentru că tata avea cont la Raiffaisen și era mai simplu pentru el să-mi tirmită banii decât să meargă la BT, unde era tot timpul coadă de zeci de persoane.
Am aflat abia zilele astea că sunt austrieci. Am primit o ofertă de job de la Raiffaisen & Uniqa acum ceva timp doar că era necesar să știu limba germană și nici n-am fost la interviu. Am presupus by default că sunt germani, dar uite că nu. Pe aproape totuși.
În mare sunt mulțumit de ei, deși au avut și ei problemele lor, oameni care nu m-au putut ajuta pe la agenții, multe lucruri pe care le poți cere doar din call center unde trebuie să aștepțu mult, etc. Foarte rar probleme, dar și când am avut a fost frustrant.
Aplicația de mobile banking a primit îmbunătățiri majore în ulimii ani și nu am întâmpinat probleme cu ea de mult timp, aici le dau un plus.
Consider că serviciile sunt ok, am și un card de cumpărături la ei iar din comoditate nu am vrut niciodată să schimb. Pe lângă asta, am o dobândă bună la contul de economii.
Per total nu e rea dar nici wow. Cred că o să renunț la serviciile lor imediat ce găsesc o variantă mai bună.
5. ING
O bancă Olandeză foarte digitalizată. Mi-am făcut cont aici acum mult timp, cred ca prin 2013 – 2014. Făceam des cumpărături online care trebuiau plătite cu cardul, dar nu voiam să-mi pun cardul de salariu și Revolut nu exista încă.
Așa că mi-am făcut un card la ING, pe care să-l folosesc pentru tranzacțiile pe internet doar pentru că puteam să alimentez eu contul de la bancomat (foarte aproape de mine era pe vremea aceea) la orice oră, cu cash.
Trebuia totuși să am un rulaj de 700 de lei pe lună ca să nu-mi ia comisioane. Cum din 2017 am folosit tot mai mult revolut-ul, am cam renunțat la ING și l-am închis între timp.
Pot totuși să le recomand serviciile. Tot ce am avut nevoie de la ei mi-au rezolvat rapid, toate documentele mi le-au eliberat pe loc, totul foarte bine în colaborarea cu ei. Cred că dacă nu eram prea comod, îmi treceam salariul aici și închideam Raiffaisen atunci.. dar mi-a fost mai ușor să închid contul aici. Poți face asta din aplicație.
Și dacă tot am zis de aplicație, nu mi s-a părut cea mai bună și intuitivă. N-am reușit veci să o fac să meargă cu face ID, dar a fost ok pentru cât am folosit eu.
Un dezavantaj ar fi că nu au sucursale și ATM-uri la fel de multe ca băncile menționate mai sus de exemplu.
Este de pus pe listă, fără dar și poate m-aș întoarce dacă ar fi cazul.
6. Unicredit
Multă lume recomandă Unicredit, această bancă Italiană zilele astea. Nu am feedback despre ea deloc din păcate. Nu am folosit și nu știu pe nimeni care să aibă.
Recomandările din online, împreună cu ING sunt foarte multe însă și o fac de luat în considerare. Îmi făcea cu ochiul contul gold, pentru facilitățile pe care le oferă însă chiar dacă încasezi 5.000 de lei la ei pe lună, tot îți iau 10 lei lunar cost de administrare pentru cardul Visa Gold. Nașpa.
Poți să faci totși contul classic, cu 0 costuri dacă încasezi la ei peste 1500 lei pe lună.
Deși nu am feedback despre bancă de la cineva, recomandările foarte multe din online o fac de luat în considerare.
7. CEC
CEC este banca deținută de stat a României. N-am auzit lucuri tare bune acum ceva timp, știam că digitalizarea e la pământ și lumea nu prea reocmanda. Acum văd că lucrurile încep să se miște înspre bine și este de luat în considerare.
8. OTP Bank
Banca maghiară OTP Bank o folosesc pentru contul pe firmă. Am prins acum doi an ofertă de black friday, 0 comisioane pentru tot, pentru toată viața. Am trecut de la BT, unde plăteam 35 de lei pe lună fără să mă gândesc și sunt foarte mulțumit.
Mă gândesc că e ok și pentru persoane fizice, însă nu este așa populară în toată țara, lipsa sucursalelor și a bancomatelor în multe orașe putând și un dezavantaj.
Alte mențiuni
Ultima din tabelul de mai sus este Alpha Bank. Știu pe cineva care are și e mulțumit, dar nu am foarte multe detalii. Știu că au reclama la TV cu leii albaștri, dar cam atât. Nu i-am prea cercetat oricum.
Pe lângă asta ,lumea recomandă prin comentarii foarte mult Libra Bank și First Bank, Alpha Bank nici poveste pe acolo. Mi-a făcut cu ochiul o ofertă de cont curent de la First Bank, My Liber, dar incă mă mai gândesc ce să aleg. First Bank, ING, BT sau Unicredit.
Revolut? Nu, n-am uitat de Revolut. Am cont la ei din 2017 și sunt mulțumit, însă nu o văd ca pe o bancă. E ok să folosești cardul pentru cumpărături, călătorii, dar nu e un loc unde mi-aș vira salariul.
Concluzie
Care este cea mai buncă bancă din România? Banca cea mai bună este cea care îți satisface nevoiele pe măsură. Dacă vrei ceva cu acționariat majoritar românesc, aș merge pe abonamentul menționat mai sus de la Banca Transilvania. Trebuie doar să aveți grjiă, nu știu încă dacă sunt comisioane la retragerea de la alte ATM-uri, care nu sunt alte BT.
Dacă vrei o bancă mai digitalizată, cel puțin din punctul meu de vedere, unde nu plătești comision de la niciun bancomat, du-te pe ING.
Celelalte bănci din listă sunt de asemenea de luat în calcul. Mai sus am povestit strict din propria experiență. Eu voi renunța la raiffaisen bank, dar incă mă decid dacă revin la ING, BT sau altă bancă. Vreau să fac o alegere bine informată, așa că vă întreb:
Voi la ce bancă aveți contul? Sunteți mulțumiți?
Raiffeisen, și nu schimb. Motivul: cunosc personalul de la sucursală, servicii relații clienți de calitate, calitatea aplicației. Și ar mai fi.
Toate sunt la fel, nu este nici una mai bună că alta.
Cămătărie legală
Am eu o parere avizata despre Unicredit: e variata CEC-ului de pe vremea bunicii.
Cand am deschis contul (11-Mai-2023), mi s-a dat un teanc de hartii de semnat FATA-VERSO…..
Persoana de la banca mi-a dat cartea de vizita spunand ca pot suna „oricand, indifirent de ora” …. va asigur ca nu raspunde niciodata si nici nu suna inapoi (am sunat doar in timpul de lucru al bancii).
Peste o saptamana am primit un email cu semnatura electronica si numarului contului ca o poza la o copie a unui fax de proasta calitate.
Fiind cont de valuta aveam nevoie de Swift….a fost un schimb de multe emailuri (se pare ca cei de acolo nu stiu nici macar sa scrie un email profesional) pana cand cineva de la Unicredit mi-a trimis o hartie foarte oficiala cu numar de inregistrare, numarului contului si Swiftul…. dar nicaieri adresa bancii :)) Plus ca mi s-a sugerat ca , daca mai am solicitari, sa ma adresez serviului de servicii cu clientii .
Pentru conturile in valuta ai nevoie si de banca intermediara /corespondenta. Desigur ca online si pe site-ul bancii sunt toate bancile corespondente Unicredit.
Am sunat la Serviciul Clienti: persoana de acolo nici nu stia sa se prezinte,dar mi-a cerut TOATE datele personala, mai putin numele pisicii si numarul de copii,.
Desi intre mine si banca exista un cod de securitate, pe acesta nu l-au cerut.
Ceea ce se pare ca stiu cei de la Unicredit serviciul clienti este sa repete obsesiv „va recomand sa va incercati norocul la sucursala” …
Nici pe email nu ai succes pentru ca serviciul lor de clienti nu iti raspunde ( am trimis cereri si direct de pe site-ul lor si din emailul personal).
Cei de la sucursala mi-au raspuns pe email ca numele bancii intermediare este confidential (se pare ca nu stiu ce informatii au pe propriul site) si trebuie sa ma prezint personal la ei sa depun o cerere !!!!! :0
Nu am cand sa ma duc si nici pana azi nu am putut folosi contul….
Aplicatia Unicredit este la fel de rudimentara: nu poti avea un extras de cont.
Se pare ca informatia este confidentiala si trebuie sa te prezinti personal la sucursala pentru extras de cont :))))
Ca si comparatie: cand am deschis contul la ING am primit o foaie cu numarul contului, Swift/BIC, numele si adresa bancii, numele bancii intermediare. PE LOC!!!!
De pe aplicatia ING pot scoate oricand extrase de cont (printa, trimite PDF pe email) si ti se raspunde la telefon.
Nu vreau sa adaug puncte ING-ului, pentru ca au comisioane mari si la orice.
Concluzia: daca ai mult timp la dispozitie si vrei sa faci multe drumuri la banca pentru orice detaliu, alege cu incredere UniCredit :
TE VOR CHEMA LA SUCURSALA MEREU PENTRU CA EI HABAR NU AU CE INFORMATII BANCARE AI NEVOIE , NU STIU CE INSEAMNA „CONFIDENTIAL”, NU STIU CE SCRIE PE PROPRIUL SITE.
brd de ceva ani, aplicatia e ok suportul in caz de apare ceva e ok, toti din familie avem la brd si momentan merge bine treaba
adevarul e ca se misca rapid cei de la transilvania
Relativ mulțumit de ING (n. 2007-d. 2024).
Nu mai e ce a fost. Era oarecum exclusivistă. A devenit o bancă a pensionarilor și a celor care își scot salariul să achite cash. Nu mai ai loc la bancomat sau în agenții ca la începuturi.
BCR a evoluat, a ajuns din urmă ING la digitalizare și e cu mult în față la relații cu clienții. Eu o percep ca pe o bancă de încredere. Și e bine să simți asta când ai banii la ei.
La Raiffeisen am renunțat demult. Erau mediocri.