Reclamele la pariuri și sălile de jocuri de noroc

6 Min
Imagine: Unsplash

Gata și minivacanța de 1 Decembrie. Au fost câteva zile libere binevenite în care am luat o pauză de muncă și tehnologie. Am ajuns aseară acasă destul de târziu și destul de obosit, dupa ce jumătate din drumul de 300km am condus printr-o ceață densă, prin care vedeai maxim 100m în față prin sate/orașe dar sub 50m înafara lor.

Am scos câinele la plimbare, am venit înapoi, am facut un duș și ne-am pus în pat, toți 3: eu, soția și câinele. Am luat kindle-ul în mână de pe noptieră, am citit câteva rânduri dar n-am avut niciun chef să continui. Am pornit TV-ul și am dat de finala iUmor, am zis hai să mă uit, pentru că oricum urmăresc ocazional pe YouTube.

Prea multe reclame la pariuri

Ce am observat mai mult decât concurenții în sine? Că absolut după fiecare apariție a unui concurent, obligatoriu pauză de reclame. Nu scurtă și plină cu reclame la pariuri online. Nu am stat să număr dar dacă număram, sigur 7 din 10 reclame erau la pariuri. Celelalte 3 erau la Lidl, Pepsi și un show ceva de la Antena 1.

Ce e drept, n-am observat reclamele la jocuri de noroc/pariuri înainte de ora 22:00. Or fi interzise înainte de ora asta?

Pe lângă reclamele la TV văd o groază de bannere, mari cât blocurile la săși de jocuri de noroc, reclame pe facebook uneori și toate astea îmi aduc aminte de discuțiile dintre colegii de facultate care între cursuri erau la “păcănele”: ”Bă tu ai văzut cât a scos Alex? A dat lovitura.”. Bine, că Alex a băgat înapoi banii pe care i-a scos și alte câteva mii de lei înainte să dea el lovitura nu a mai zis nimeni.

Farmacii și săli de jocuri

Pe lângă reclamele la TV vedem inevitabil multe săli de jocuri și case de pariuri fizice prezente. Mă plimb destul de des cu câinele pe distanțe mari (pentru cei din Cluj: IRA – Centru) pe jos și nu pot să nu observ în unele zone, cum magazinele arată cam asa: Magazin de pâine → Pariuri → Păcănele → Farmacie → Pariuri → Păcănele → Shaorma. Aa, era să uit de Amanet. Tot timpul în zonă trebuie să fie și un amanet pentru că… de unde atâția bani de pierdut?

Chiar am observat de-a lungul timpului cum s-au închis unele magazine sau chiar sedii de bănci, unde imediat au răsărit săli de jocuri.

Ce problemă am eu?

Nu sunt mare fan al jocurilor de noroc și nu am nicio problemă cu oamenii care aleg să își încerce norocul. Dacă asta îi face fericiți, cine sunt eu să-i opresc? De ce să fiu ipocrit? Recunosc că mai pun și eu un bilet la Loto 6/49 de 2 ori pe ani.

Problema mea este despre faptul că mi se pare îngrijorător numărul mare de reclame și locații fizice aceste lucruri care au un efect psihologic negativ asupra multor oameni și creeză un nivel ridicat de dependență.

Nu vreau să spun că soluția nu este să le interzicem, nu mă înțelegeți greșit, însă cred că ar trebui puse cap la cap niște reguli de amplasare și funcționare a acestor săli de jocuri. Personal le-aș scoate din centrul orașului, împreună cu toate magazinele de haine second hand. De asemenea nu le văd poziționate bine nici lângă școli, pentru că știu cazuri de copii în liceu care deja fură bani de la părinți ca să joace la pariuri/păcănele.

Aș vrea totuși să interzicem la TV reclamele. De ce? Pentru că încurajează prea mult parierea. Cine este parior o să parieze în continuare și o să găsească unde să o facă.

Ai o țigară boss?

Și ceva amuzant. De multe ori, în plimbările mele cu câinele, se găsește câte un jucător care stă afară la o băutură energizantă Hell, să mă întrebe dacă n-am o țigară. Pai bă, tu ai bani de spart la pariuri dar n-ai bani de țigări? Se pare că un viciu este mai important decât celălalt.

Concluzie

Sunt prea multe săli de jocuri de noroc și case de pariuri amplasate unde nu ar avea ce căuta. Dacă cineva vrea cu adevărat să joace, ar putea să meargă și 1km mai încolo, nu fix în centru sau fix lângă școală.

Ce părere ai despre acest subiect? Ce schimbări crezi că ar fi benefice în acest domeniu?

Distribuie articolul
3 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *