Ce înseamnă Cloud?

Cloud. Este un termen pe care îl auzi chiar foarte des în zilele noastre – atat de mult, încât semnificația lui s-a diluat de-a lungul anilor. Deci, ce inseamna Cloud?

5 Min
Imagine: Unsplash

Nașterea cloud-ului

In timp ce termenul de cloud computing este mai degrabă un termen al secolului 21, conceptul are rădăcini in anii ’50. Pe atunci existau camere mari pline cu mainframe-uri gigantice. Acele mainframe-uri erau utilizate de mai multi utilizatori, care se foloseau de un terminal conectat la acestea, cea mai mare parte a procesarii executandu-se pe ele si nu pe statia de lucru propriu-zisa.

Ia acest concept din anii ’50, asociază distanța dintre terminal si mainframe cu ce ne oferă internetul în zilele noastre și va incepe sa arate extrem de mult precum cloud computing-ul, stocarea in cloud si alte servicii disponibile in „nor”.

Cloud-ul reprezinta o multime de computere conectate impreuna si menite sa opereze ca un singur ecosistem. Cloud-urile sunt configurate astfel incat pot oferi unul sau mai multe servicii (ex: stocare de date, livrare de continut) iar utilizatorii, eu, tu, sau oricine altcineva, pot accesa aceste servicii de la distanta. Deci, tilizatorii se pot folosi de puterea unui serviciu cloud pentru anumite scopuri, fara a avea nevoie sa-si configureze ei propria retea de servere.

Intrebarea e… de ce a fost ales termenul „cloud” pentru a descrie acest sistem? Ceea ce e drept nimeni nu stie cu adevarat, dar nu este greu sa ne imaginam un raspuns plauzibil. Un numar mare de servere individuale puse laolalta, par a a fi un sigur „nor”, la fel cum orice alt grup de obiecte pus impreuna seamana cu asa ceva.

Tipuri de Cloud

Cloud-urile au doar doua clasificari principale: de implementare si de servicii.

Din punct de vedere al implementarii, exista 4 categorii:

  • Private Cloud: Cloud-urile private sunt utilizate de o singura entitate sau organizatie. Acesta poate fi administrat de organizatia care il foloseste sau de o alta companie, care opereaza pentru entitatea clienta.
  • Public Cloud: Cloud-urile publice sunt, logic, deschise catre public. Din punct de vedere structural, nu exsita diferente intre acesta si cel privat. Un astfel de servicu foarte cunoscut este Dropbox.
  • Hybrid Cloud: Cand un provieder de servicii Cloud ofera atat cloud-uri private cat si publice, acesta se numeste Cloud Hibrid.
  • Community Cloud: Cand un Cloud privat este distribuit intre mai multe entitati sau organizatii, acesta devine un cloud de comunitate. Altfel spus, acesta este un Cloud semi-public, avand un numar limitat de entitati care il pot accesa.

Din punct de vedere al serviciilor, exista 3 categorii, fiecare cu mai multe subcategorii:

  • Infrastructure-as-a-Service (IaaS): Cand un serviciu oferit in Cloud implica si resurse de procesare – ex: sisteme de load-balancing – atunci se spune ca se ofera servicii de infrastructura. Cel mai cunoscut provider de astfel de servicii este Amazon.
  • Platform-as-a-Service (PaaS): Cand un serviciu in Cloud ofera un mediu in care utilizatorii pot crea software, atunci se ofera o platforma. Acesta este bun atunci cand o firma de programare vrea sa se concentreze doar pe crearea softului si nu pe cumpararea hardware-ului necesar rularii acelui software.
  • Software-as-a-Service (SaaS): Este cel mai comun dintre toate si se refera la faptul ca ofera acces utilizatorilor la aplicatii stocate in Cloud. Ex: Gmail, Basecamp, Netflix, etc.

Viitorul cloud computing-ului

Avand in vedere lucrurile pe care tehnolgia Cloud este capabila sa le faca, realizam ca in zilele noastre depindem foarte mult de ea.

Aplicatiile mobile adesea salveaza backup-uri in cloud si tot infrastructura cloud ajuta nume mari precum Amazon, Youtube si Google sa livreze continut utilizatorilor la o viteza uimitoare, oriunde in lume. Fara aceasta tehnologie, jumatate din aplicatiile web cunoscute probabil ca nu ar exista.

Dar cel mai important, cum arata viitorul cloud computing-ului? Si ce inseamna asta pentru noi?

Serviciile Cloud ofera posibilitatea de a accesa fisiere de oriunde, oricand, de pe orice dispozitiv. Nu mai depindem de telefon, calculator sau tableta. Daca unul se defecteaza, avem fiserele in Cloud si le putem accesa de oriunde altundeva. Partea mai rea, oarecum, este faptul ca tu trebuie sa ai incredere in provider-ul tau de servicii cloud ca iti va tine datele in siguranta. Dar va face oare asta?

Vom vedea.

Concluzie

In concluzie, Cloud-ul este un serviciu foarte util, pe care toti il folosim chiar si de nu stim asta. Internetul a devenit un loc „mai bun” de cand aceasta tehnologie s-a raspandit tot mai mult si ne face noua, dezvoltatorilor viata mai usoara. Dar si a voastra, a utilizatorilor de rand.

Distribuie articolul
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *