Ce este spațiul Schengen și care este faza cu Austria?

5 Min

Auzim peste tot discuții despre Schengen, despre cum vrea România să între în acest spațiu și despre cum ne-a sabotat Austria, împreună, mai mult sau mai puțin cu Olanda. Ce mi-am dat seama este că muți nici măcar nu știu ce este de fapt spațiul Schengen și cu ce ne-ar ajuta dacă am fi și noi pe acolo. Haideți să vedem.

Ce este spațiul Schengen?

Pe scurt, este un spațiu fără controale la frontiere, din care fac parte 26 de țări. 24 din aceste țări sunt din Uniunea Europeană, iar 4 sunt din afara uniunii Europene. Ciudat că sunt țări care nu sunt în UE dar sunt în Schengen, așa-i?

La prima vedere nu pare nimic prea interesant, așa-i? Unii pot spune că un simplu control la vamă nu e chiar așa rău, dar adevărata miză aici este eliminarea cozilor de la granițe. Dacă ați fost vreodată cu mașina din România înspre vest, să zicem Germania, ați observat cu siguranță că Ungaria și Slovacia, Slovacia și Cehia, Cehia și Germania ați trecut fără să știți unde este granița. Asta pentru că toate aceste state sunt în spațiul Schengen și există liberă trecere la frontieră. Foarte cool.

Acum cred că am lămurit puțin ce este spațiul Schengen.

De ce vrem să facem parte din Schengen? Cu ce ne ajută?

Haideți să luăm în calcul și granița dintre România și Ungaria în călătoria noastră spre vest de data asta. Deși între celelalte state se trece ca și cum n-ar fi vreo vamă, atât la plecarea din România cât și la întoarcere, putem adaugă câteva ore bune de stat la coadă. Lucru care este complet frustrat și păgubos.

Acum imaginați-vă cum este asta pentru o firmă de transport. Cum stau camioanele cu marfă la cozi de kilometri, ore în șir ca să între în țară, pierzând astfel o grămadă de bani. Din asta rezultă un transport mai scump și implicit un cost mai mare a produselor transportate. Pe lângă asta, să nu ne mai gândim la costurile operaționale din vamă, etc.

După calculele făcute de guvern, am economisi 10 miliarde de euro pe an dacă am fi în spațiul Schengen.

De ce nu ne vrea Austria?

Păi cum tocmai Austria? Țara care deține OMV/Petrom, firma cu cel mai mare profit din România pe anul trecut, Erste Bank, adică BCR care este a doua cea mai mare bancă din România și chiar Holzindustrie Schweighofer, unul dintre cei mai mari procesatori de lemn din România, aflat nu o singură dată în lumina unor scandaluri destul de mari.

Firme care conform Ziarului Financiar au făcut nu mai puțin de 1.4 miliarde de euro net, profit anul trecut. Bani pe care evident Austria i-a luat acasă. O sumă frumușică, așa-i?

Să nu mai zicem de sutele de mii de români care vizitează Viena și pârtiile de ski anual, care le aduc vreo 250 de milioane de euro anual în țărișoara lor mică.

Varianta oficială… pentru că migranți.

Ei zic, cel puțin în mod oficial, că din caza migranților. Cică vreo 75.000 de migranți care le-au invadat lor țara acum ceva timp, au trecut prin România pentru că le-am dat noi voie așa cumva, pe sub mână.

O aberație mai mare nu există. Nici dacă stai să îi numeri pe toți pe rând nu ajungi la 75.000. Iar dacă mai ai habar și de puțină geografie, îți dai seama că migranții din Siria nu aveau ce căuta prin România!

Fotografie de pe migrantcenter.ro

Dar asta nu e tot.

Acum vorbesc despre presiuni și rele tratamente la adresa companiilor

Rareș Bogdan

Au apărut tot felul de așa zise boicoturi din partea populației pentru companiile austriece, însă asta după votul lor iar statul nu s-a apucat să pună presiune sau mai știu eu ce controale pe Raiffaisen și BCR. Dacă e să ne luăm după cele 1.4 miliarde de EURO profit făcut de companiile austriece în România, ăsta este chiar un argument imbecil. Ce rele tratamente?

Cam astea sunt motivele destul de idioate prezentate de Austria.

Poate motivul adevărat al refuzului este că n-am vrut să le dăm celor de la OMV, prin modificarea legii în favoarea sa, dreptul să poată exploata mai mult petrol din Marea Neagră. Sau poate nu? Voi ce credeți? Boicotați ceva?

Distribuie articolul
1 Comment
  • Faza e aceea și ca întodeanuna, suntem o nație desconsiderată, pentru că mergem la muncă la ei să le prășim pământul, iobagi moderni. Or iobagii de către nobili, așa cum se consideră ei, nu sunt respectați.

    Mai pe scurt, au un comportament depreciativ, în ceea ce ne privește. Și nu numai austriecii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *