1 Decembrie: patriotism sau naționalism?

Este ziua națională a țării noastre, mai mult sau mai puțin iubită. Am ales să tratez un subiect mai diferit astăzi, în loc de tradiționalul la mulți ani.

6 Min

Astăzi este 1 Decembrie. Pe lângă prima zi de iarnă, sărbătorim și Ziua Națională a României. Mai toată lumea cu care vorbești îți spune la mulți ani sau mai nou, îți trimite steagul României format din emoji. Dar ca în fiecare an, vin unii ca mine să zică: bine bă că sunteți patrioți doar astăzi.

Patrioți, măcar astăzi?

1 Decembrie este ziua în care ne sărbătorim țărișoara noastră, în care trăim și muncim. Este una dintre acele zile din an în care mai toți suntem patrioți, ne iubim țara, ne uităm mândri la parada militară și postăm pe rețelele de socializare fotografii și mesaje de la mulți ani. Poate mai revine sentimentul acesta de patriotism și pe 24 ianuarie, dar deși cred că mulți nu știu de ce este zi liberă națională și atunci.

Dar stai puțin, că de fapt patriotismul este un sentiment pe care nu poți să îl ai o zi sau două pe an, așa-i? A fi patriot înseamnă să-ți iubești țara chiar și atunci când nu este așa cum vrei tu, dar nu abandonezi ci încerci să o transformi în ceea ce crezi că merită.

Patriotismul nu înseamnă ură împotriva altor neamuri, ci datorie către neamul nostru; nu înseamnă pretenţia că suntem cel mai vrednic popor din lume, ci îndemnul să devenim un popor vrednic.”

Mihai Sadoveanu

Deci dacă te afli în categoria persoanelor care de 1 Decembrie postează pe rețelele de socializare un la mulți ani pentru România, dar nu știi ce sărbătorim pe 24 Ianuarie, arunci țigara și pet-ul din mașina și nu faci nimic pentru țara ta în celelalte 364 de zile ale anului, crede-mă că nu ești patriot. Doar vrei tu să crezi și să arăți celorlalți că ești, că așa e la modă în prima zi oficială de iarnă.

Naționaliști, mai des?

Cum se diferențiază naționalismul de patriotism? În primul rând, după cum am spus mai sus, patriotismul este un sentiment, în timp ce naționalismul îs văd ca pe o… ideologie mai degrabă.

Imediat apar discursurile așa zis patriotice de 1 Decembrie pline de clișee despre cum ne-am pierdut noi valorile, despre cum profită corporațiile și ne fură europenii și despre cum sunt alții de vină despre tot ce ni se întâmplă rău în țara asta. Că doar nu a fi vina noastră, a românilor primitori cu suflet cald și toleranți, nu?

Fix așa arată un discurs naționalist. Cum să renunțăm noi la valorile noastre, la costumul popular, la companiile naționale care au fost măcelărite de multinaționale și așa mai departe. Scăderea nivelului de trai, criza pandemică, frustrarea generalizată din ultimul an și jumătate alimentează această ideologie la noi în țară, aducând și susținere partidelor care promovează asta.

Vreau doar să menționez că trebuie să avem grijă să nu ne credem patrioți și să cădem în cealaltă tabără, a naționalismului. De ce? Pentru că dacă ne uităm pe internet destul de mult, găsim o cercetare sociologică făcută de INSCOP care arată că aproape 60% dintre români cred că „puterile străine” au blocat construcția de autostrăzi pentru „a împiedica dezvoltarea țării”.

Haideți să facem cu toții câte puțin bine pentru țara noastră și să nu mai dăm vina pe alții. Atunci o să vedem schimbarea pe care o vrem.

Sunt patriot?

Eu nu mă consider patriot. Sunt mândru că sunt român dar nu sunt mândru de România. Încerc cu fiecare ocazie să fac lucruri mai bune pentru țară, ori de câte ori am ocazia, cu speranța că poate într-o zi o sa fiu mândru de România și o să mă consider patriot.

Ce putem schimba?

Schimbarea vine de la noi. Haideți să facem cu toții câte puțin pentru binele mai mare. Să nu mai dăm vina pe alții pentru că ne merge nouă prost. Nu trebuie să facem cine știe ce fapte mărețe. Lucrurile mici și consecvente sunt de ajuns în opinia mea. Uite câteva exemple: nu te mai comporta ca un babuin, nu mai scuipa cojile de la semințe pe jos, nu mai arunca pet-ul sau țigara pe geamul mașinii, nu mai lăsa mizerie pe unde mergi și apreciază puțin locurile minunate ale acestei țări, dacă tot te lauzi de 1 Decembrie că o iubești.

Du-te la vot, că vezi cu ochii tăi ce se întâmplă dacă nu te duci, nu mai admira nulitățile și non valorile, ajută-ți dușmanii și nu îl considera un dușman, etc. Sunt multe lucruri mici pe care le putem face. Cred ca din ce am enumerat până acum, mai poți găsi cel puțin încă atâtea lucruri care pot completa lista.

Haideți să fim cu toții mai buni și mai grijulii. Schimbarea pleacă de la noi!

La mulți ani, România!

Distribuie articolul
2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *